Ta på trærne i skogen - Bruk hendene til å sanse naturen - mindfulness - natur - skog - Puste ut

Om å bruke hendene i naturen

Vi beskriver gjerne naturen med det vi ser og hører rundt oss når vi er på tur. Jeg reflekterer ofte over det når jeg er ute. Vi snakker om vakre solnedganger, fantastiske utsikter fra fjelltopper, om vårgrønne trær eller om de vakre høstfargene. Vi hører bekkene lavmælt synge eller brede elver fosse i fjellet og vi stopper opp for fuglenes sang.

Mange mener at den visuelle sansen, ofte sammen med høresansen, er den viktigste av våre 5 sanser. Kanskje det er grunnen til at vi lar oss begrense til disse to sansene når vi er på tur? Selv reflekterer jeg over hvilke sanser jeg egentlig har brukt. Hva har jeg hørt, eller sett, eller luktet, eller kjent?

Det er enkelt og lettvint å lene seg på synet og hørselen. Fokuset på disse er helt ubevisst og automatisk. Derfor er det viktig å bli flinkere til å bruke flere av sansene ute i naturen, tenker jeg. Så de siste par årene har jeg fokusert på å bruke berøringssansen aktivt og bevisst. Å ta med meg hendene ut i naturen, rett og slett.

For meg har de beste naturopplevelsene blitt taktile. De som går nesten ubemerket hen eller som gammel vane har visket ut fra hukommelsen. Det å ta på og kjenne mose er en rikere sanseerfaring enn bare å se på mose. Følelsen av den grove og ru barken på en voksen furu mot hendene. Eller den glatte barken på unge bjørketrær du støtter deg mot. Klebrige edderkopptråder du trekker ut av hår og nakke og genser. Fingre som stryker mot den myke, dunete oversiden av hasselbladene. Og mot strie og ru almeblad.

Eller små, rullende, myke blåbær i håndflaten som du spiser en og en, før du henter deg en ny porsjon. Søte og sure som eplekart.

Hendene våre er jo to store og imponerende sanseverktøy. Det er en grunn til at vi er mer følsomme på hendene enn andre steder på kroppen, vi bruker hendene aktivt for å orientere oss i omverdenen. Det er med hendene vi ofte skjelner mellom kaldt og varmt, mellom tørt og vått. Men de er jo mer enn bare praktiske og nyttige verktøy.

Berøringssansen, eller følesansen, er en sosial sans. Å ta på noen kan være utrolig privat og intimt. Å ta på, å kjenne og stryke på, eller bare det å være tett sammen, er med på å knytte følelsesmessige bånd mellom mennesker. Enten det er noen du har sterke følelser for eller en forelder som stryker et barn over håret. Berøringer som får deg til å slappe av og åpne deg opp.

Jeg er like fascinert over hvordan vi språklig forholder oss til berøringer. Vi snakker om å kjenne og å føle. Å kjenne som å bli kjent med, eller å føle som å få følelser for?

Kanskje er det derfor de taktile sanseopplevelsene er så viktige i naturen. For at vi skal bli kjent med den må vi ta på den. Føle på den. Berøre den og bli berørt.

Naturopplevelser er ofte sanselige opplevelser, og berøringssansen er en viktig måte å oppleve naturen, og verden, på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s